Bērzpils bibliotēka

Bibliotēkas ziņas

Izskanējuši Meteņi Bērzpilī!

21.februārī Bērzpils ainaviski tematiskā parka teritorijā norisinājās Meteņdienas pasākums.

Meteņi ir vieni no unikālajiem senlatviešu svētkiem, kuru tradīcijas saglabājušās līdz pat mūsdienām. Meteņi latviešu tautā ir pozitīvi svētki. Meteņos izbeidzas ziema, un nākamā dienā - Pelnu dienā - sākas pavasaris un jauns gads. Pavasara iestāšanās rituālu uzdevums ir veicināt nākamā gada labāku ražu.

Meteņos tiek iekurināts ugunskurs, kas simbolizē gaismas vairošanu, palīdzēšanu "sildīt gaisu", rādot ceļu saulītei, sasildot Zemes māti.  Ugunskurā mēs sadedzinājām sliktās īpašības - slinkumu, dusmas, nepaklausību, miegainību, skaudību, bailes un melošanu.

Kas vēl  jādara Meteņos?

Meteņos ir jāspēkojas. Spēkojoties cilvēki imitē gadalaiku maiņu, kā arī šis rituāls noder, lai prognozētu, kurš līdz nākamajiem Meteņiem būs veiksmīgāks, veiklāks un stiprāks.

Cīņa starp ziemu un pavasari. Pie  ziemas un pavasara sastājas rindas, un sākās cīņa, kura rinda pirmā atkāpsies. Ja ziema uzvarēs, tad tā vēl turēsies, ja pavasaris, tad, tas atnāks ātrāk...

Vērojot mūsu spēkošanos, ziema tomēr negrib atkāpties un pavasaris ne tik ātri vēl nāks…

Veicām arī  kurmja dzīšanas rituālu. Lielākie bērni un jaunieši mīdīja  zemi, mazākie  stāvēja laukuma  malā un prasīja: „Ko tu tur dari?” Gājēji atbildēja: „Kurmjus minu.” Malā stāvētāji saka: “Min, min, ka vari visus izmīt.” To darījām trīs reizes ar cerību, ka pavasarī ainaviski tematiskā parka teritorijā vairs nebūs  kurmju rakumu.

Meteņos dejojām īpašo saimnieces deju, kurai bija rituāla nozīme linu un lopu ražīguma un auglības veicināšanā.

Latviešu ticējums vēsta, lai govīm būtu garāk piens, bērniem jātin dzija. Par visiem ātrāk satina dzijas kamolīti Iveta un Sanija, bet zelta pogu dzijas kamolītī  atrada Beāte un Artūrs.

Meteņdienas rituālu veikšanā mums palīdzēja Bērzpils folkloras kopa ‘’Saivenis’’ un audēju pulciņš.

Pasākuma izskaņā ēdām garšīgās pankūkas un dzērām silto tēju.

Lai mums visiem veiksmīgs un veselīgs gads! Lai top!

Foto: I.Lazdiņa